27.02.2020

Mikä ihmeen toimitilavälittäjä?

Olen huomannut, että käydessäni erilaisissa meidän toimialamme ulkopuolisissa tilaisuuksissa ja esitellessäni itseni toimitilavälittäjänä, termi ”toimitilavälittäjä” ei kerro monellekaan yhtään mitään. Termi on aika etäinen, eikä se avaa sitä lisäarvoa, jonka välittäjä pystyy tilanhakijalle tuottamaan.

 

Ihmisillä on usein kokemuksia asuntopuolen välittäjistä, ja siinä markkinassa pelisäännöt ovatkin aika selkeät. Toimitilapuolen välittäjätoimintaa ei tunneta läheskään yhtä hyvin, ja koko kenttä tuntuu vähintäänkin epämääräiseltä. Eikä ihme, sillä kun asuntopuolella yksi kohde on vain yhden välittäjän hallussa, toimitilapuolella yksi kohde on kaikilla välittäjillä.

 

Tämä toimintatapaero asunto- ja toimitilapuolen välillä johtaakin siihen, että toimitilojen hakijat usein kuvittelevat, että samassa kiinteistössä on useita samankokoisia tiloja vapaana. Todellisuudessa vapaana on vain yksi tila, josta on esimerkiksi Oikotien ja Kauppalehden toimitilat -sivuilla kaikkien välittäjien ilmoitus.

 

Toimitilakonsultointi on parhaimmillaan kumppanuutta

 

Toimitilavälittäjä toimii tilanhakijan kumppanina ja tukena uuden toimitilan koko hakuprosessin ajan, kuuntelee hakijan tilatarpeen, käy läpi markkinoilla olevat ja hakijan tilatarpeita vastaavat tilat. Lisäksi toimitilavälittäjä avustaa myös neuvotteluissa ja sopimuksen syntymisessä.

 

Toimitilavälittäjä ei siis tyrkytä hakijalle yhtä tiettyä tilaa, josta hän on sattunut soittamaan, vaan käy tilanhakijan puolesta läpi kaikki potentiaaliset tilavaihtoehdot. Toimitilavälittäjällä on valmiiksi myös valtava määrä hiljaista tietoa, jota ilmoituksissa ei suoraan ole. Otetaanpa esimerkkinä autopaikkojen saatavuus tai toimitilojen vuokrahinta. Kiinteistöjen omistajat eivät yleensä halua julkaista vuokratietoja suoraan, sillä lopulliseen vuokraan vaikuttavat esimerkiksi sopimuksen pituus ja tilan remontointikustannukset.

 

Se, mitä toimitilavälittäjä odottaa ja toivoo tilanhakijalta, on kunnioitus. Ja sen pystyy osoittamaan sitoutumisella yhteiseen tekemiseen. Mikäli tilanhakija poukkoilee useiden välittäjien kanssa eri kohteita läpi, ei voi odottaa myöskään välittäjältä isompaa sitoutumista yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Voidaan siis puhua kumppanuudesta, joka edellyttää molemmilta osapuolilta sitoutumista hyvän tilaratkaisun löytämiseksi yhdessä.

 

Käyttämällä yhden toimitilavälittäjän palveluita, tilanhakija säästää myös omaa aikaansa. Silloin tilatarpeita ei tarvitse selittää moneen otteeseen eri välittäjille, vaan yrityksen tilanteen ja tilatarpeet voi käydä läpi yhdellä puhelinkeskustelulla, yhden välittäjän kanssa. Ammattitaitoinen välittäjä osaa keskustelun pohjalta tarjota kaikki tarpeisiin sopivat tilavaihtoehdot hakijan määrittämän budjetin raameissa. Koko prosessin hallintakin on helpompaa, kun kohdevaihtoehtoja käy läpi ja sopii näyttökierroksia vain yhden tahon kanssa.

 

Kirjoittaja: Mikko Kivimäki, toimitusjohtaja, toimitilakonsultti, LKV

 

Jaa kirjoitus
linkedin logo
twitter logo
facebook logo
print logo
email logo