14.10.2022

Minkälaiset ovat vastuulliset toimitilat?

Vastuullisuuden rooli kiinteistöliiketoiminnassa on korostunut ja kasvanut merkittävästi. Rakentamisessa ja kiinteistöjen saneerauksissa energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat niin keskeisissä rooleissa, ettei niitä voi enää olla huomioimatta. Vastuullisuusaspekti on kasvattanut merkitystään myös toimitilavuokrauspäätöksissä. Yritysten vastuullisuus näkyy asiakkaille myös toimitilojen kautta, minkä vuoksi niihin kannattaa panostaa.

 

Kiinteistöjen energiatehokkuudesta ja vastuullisista ratkaisuista kertovat mm. ympäristösertifikaatit, joiden määrä Suomessa on kasvanut. Sertifikaattijärjestelmät toimivat työkaluina ympäristötehokkuuden ja vastuullisuuden mittaamiseen ja vertailuun.

 

 

Ympäristöluokitusjärjestelmät vertailun tukena 

 

Sertifikaatteja haetaan niin rakennusvaiheessa oleville toimitilakohteille kuin jo valmistuneille kiinteistöille. Yleisimmät niin Suomessa kuin maailmallakin käytetyt ympäristösertifikaatit ovat BREEAM ja LEED, mutta myös WELL-sertifikaatin kriteereihin pyritään vastaamaan yhä useammin. 

 

BREEAM eli Building Research Establishment Environmental Assessment Method on Euroopan yksi johtavista ympäristöluokitusjärjestelmistä. Vaatimusten täyttymisen arvioi ulkopuolinen taho. Vaatimuksiin kuuluvat mm. kiinteistön energiankäyttö, sisätilojen ilmastointi ja valaistus, käytetyt materiaalit, vaikutukset lähiympäristöön sekä jätteiden käsittely. Kaikki osa-alueet pisteytetään, ja BREEAM-arvosana on joko läpäisty, hyvä, erittäin hyvä tai erinomainen. 

 

LEED eli Leadership in Energy and Environmental Design on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, joka perustuu riippumattoman, kolmannen osapuolen tekemään arviointiin. Rakennuksen on täytettävä vähimmäisvaatimukset mm. rakennuksen sijaintipaikan kestävyydestä, energiankulutuksesta, veden kulutuksesta ja materiaalien kulutuksesta koko elinkaaren aikana.  Arviointiasteikon tasoja ovat sertifioitu, hopea, kulta ja platina. 

 

WELL-sertifikaatti poikkeaa edellä mainituista sertifiointijärjestelmistä merkittävästi. WELL-sertifioinnilla voidaan osoittaa, että käyttäjien hyvinvointi kiinteistön tiloissa on huomioitu. Se toimii hyvänä jatkumona ympäristösertifioinneille, ja sen tekniset vaatimukset ovatkin osittain samanlaisia. WELL-järjestelmän ajattelussa ihmiset ovat toimitilasuunnittelun keskiössä. WELL-sertifiointi ottaa huomioon mm. toimitiloja käyttävien ihmisten ruokailutottumukset, liikunnan, henkisen hyvinvoinnin ja sisäilmaongelmat. Tavoitteena on luoda luovan ja tuottavan työn tekemiseen optimaaliset olosuhteet ottamalla huomioon työntekijöiden tarpeet kokonaisvaltaisesti. Sertifikaattia voidaan hakea jopa vain yksittäisiin toimitiloihin, kun taas ympäristösertifikaatteja haetaan koko kiinteistölle. WELL-järjestelmässä tarkastellaan mm. ilman- ja vedenlaatua, ravintoa, mielen hyvinvointia, akustiikkaa, ravintoa ja valaistusta. 

 

 

Vastuullisista toimitiloista löytyy paljon upeita vaihtoehtoja 

 

Siltasaari 8-10

 

Siltasaari 10 on valmistunut juuri mittavasta saneerauksesta. Kiinteistön tilat on täysin uusittu, ja ne on toteutettu erittäin korkealaatuisilla materiaaleilla. Siltasaari 10 tarjoaa yrityksille inspiroivan työympäristön ja yksilölliset, yrityksen tarpeiden mukaan suunnitellut toimitilat loistavien kulkuyhteyksien varrelta.

 

 

Vastuullisuus näkyy kaikessa sisäilmasta, vedenkulutuksesta ja rakentamisessa käytetyistä vähäpäästöisistä materiaaleista lähtien.  Siltasaari 10:lle on myönnetty LEED Platinum -ympäristösertifikaatti. Kohteen pistemäärä 85/110 on korkein rakennushankkeen Suomessa saavuttama taso nykymuotoisessa LEED v4 -sertifioinnissa. Alun perin tavoitteen oli Gold -taso, mutta rimaa nostettiin entisestään. Siltasaari 10:ssä on digitalisoitu lämmityksenohjaus ja ilmanvaihto sekä yleinen energiatehokkuus hyvällä tasolla. Lisäksi kohde sai lähes täydet pisteet sisäilman laadusta.

 

Tutustu tiloihin tästä

 

Espoonlahdenkatu 4

 

Uusi moderni Lippulaiva avautui keväällä 2022 vanhan kauppakeskuksen tilalle Espoonlahteen. Kiinteistön rakentamisessa on painotettu vastuullisuutta, mikä näkyy mm. kiinteistön ulkoseinässä, joka on täynnä aurinkopaneeleita. Rakennuksessa on myös oma geo-energialaitos ja maalämpö.

 

 

Lippulaiva on alueen vahva lähipalvelukeskus, siinä on yhteensä noin 44000m2 vuokrattavaa neliötä ja noin 100 erilaista myymälää, kahvilaa, ravintolaa ja palvelua. Kauppakeskuksen painopiste on ruokakaupan ja arjen asioinnin tarjonnassa. Ankkurivuokralaisiin kuuluvat mm. Elixia, K-Supermarket, Prisma, Lidl ja Tokmanni. Kiinteistössä on myös kirjasto, josta voi vuokrata neuvotteluhuoneita ja jonka keittiössä voi tehdä itse ruokaa.

 

Tutustu tiloihin tästä

 

Karvaamokuja 2

 

Karvaamokuja 2 eli Ultimes Business Garden on yrityspuisto, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Helsingin Pitäjänmäellä. Kiinteistön tilat on rakennettu muuntojoustaviksi ja työtiloja on mahdollista muokata tarpeiden mukaan. Ultimes Business Gardenin tilat ovat vastuullisesti toteutettu ja ne ovat LEED Platinum-ympäristösertifioituja. 

 

aulatila

 

Ultimes Business Garden tarjoaa vuokralaisilleen kattavasti erilaisia palveluja, mm. SmartPost- pakettiautomaatin, pesulapalvelun, autojen huoltoa ja pesua sekä erilaisia liikunta- ja hyvinvointipalveluita, kuten hierontaa. Ultimes Business Garden III -kiinteistöä aloitetaan rakentamaan pian. Kiinteistön ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2016 ja toinen vaihe vuonna 2019. 

 

Tutustu tiloihin tästä

 

Käy tutustumassa myös muihin vapaisiin toimitiloihimme tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin etsimme yrityksellenne uudet vastuulliset toimitilat veloituksetta. 

 

Jaa kirjoitus
linkedin logo
twitter logo
facebook logo
print logo
email logo