05.03.2018

Pääkaupunkiseudun toimitilamarkkinat

Catellan kevään 2018 markkinakatsaus julkaistiin jälleen pari viikkoa sitten. Sen mukaan pääkaupunkiseudun vajaakäyttöaste laski ensi kertaa vuoden 2015 syksyn jälkeen 13,3 prosenttiin. Silti tyhjää toimistotilaa on edelleen 1,14 miljoonaa neliötä. Eniten laskua tapahtui Espoossa, jossa tyhjän tilan määrä tippui 30 000m2, Helsingissä laskua oli 20 000m2 ja Vantaalla 10 000m2. Käyttöastetta paransi myös vanhojen toimistotilojen muuntaminen asumis- ja majoituskäyttöön. Uudisrakentamisen osuus jatkoi nousuaan, alkuvuodesta rakenteilla oli lähes 150 000m2 uutta toimistotilaa. Loppuvuodesta valmistui myös uusia kiinteistöjä, joita olivat mm. Ilmalan Asema, Alberga Business Parkin viimeinen talo, Kasarmikatu 21 sekä Rantatie Business Parkin laajennus.

 

Helsingin keskusta ja sen lähiympäristö

Helsingin ydinkeskustan vajaakäyttöaste laski 14,3 prosentista 10 prosenttiin, mikä on jo merkittävä lasku edellisvuosiin verrattuna. Vuokralaisia ovat houkutelleet etenkin remontoidut kohteet ja tämä on johtanut myös siihen, että ydinkeskustan primevuokrataso on noussut hieman.

 

Espoo ja Vantaa

Espoon alueella vajaakäyttöasteessa suurimmat muutokset tapahtuivat Keilaniemen ja Länsiväylän varrella, jossa vajaakäyttöaste laski merkittävästi. Myös primevuokrat nousivat. Suurimmissa vaikeuksissa vajaakäytön kanssa ovat Otaniemi ja Pohjois-Tapiola, jossa on parhaimmillaan neljäsosa tiloista tyhjinä. Myös Leppävaaran alueen vajaakäyttöaste nousi isojen toimistokokonaisuuksien vapauduttua.

 

Vantaalla suosiotaan ylläpitää Aviapoliksen alue. Tyhjän tilan määrä alueella väheni alle 10 prosenttiin. Osa laskusta selittyy myös kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutoksilla. Alueen primevuokratasot ovat pysyneet samassa.

 

Liiketilat

Liiketilojen vajaakäyttöaste pääkaupunkiseudulla laski 3,3 prosenttiin, vaikka tilaa tuli lisää eri kauppakeskusten laajennusten ansiosta. Tyhjän tilan määrä on alimmillaan neljään vuoteen. Suurimmat pääkaupunkiseudun vuokraukset tapahtuivat Vantaalla, jossa Kodin1:n entiset tilat saivat uudet vuokralaiset Varistoon sekä Porttipuistoon. Ravintoloiden ja kahviloiden määrä jatkoi myös kasvuaan. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, mitä tapahtuu, kun rakenteilla olevat 247 000m2 tyhjää liiketilaa valmistuu tämän ja ensivuoden aikana. Suurimpia hankkeita ovat mm. Pasilaan rakentuva Tripla ja Kalasataman Redi.

 

Teollisuus- ja logistiikka

Logistiikan ja teollisuustilojen vajaakäyttöaste laski pääkaupunkiseudulla yhteensä 0,2 prosenttiyksikköä. Eniten vuokralaisia kiinnostaa modernit logistiikkatilat lentokentän alueen ympäristössä. Yksi suurimmista vuokrauksista tapahtui Viinikkalassa, jossa DB Schenker vuokrasi itselleen entisen Hobby Hallin 23 000m2 logistiikkatilat. Uutta tilaa oli vuodenvaihteessa rakenteilla 127 000m2 ja tämän vuoden aikana mm. DSV aikoo rakentaa 50 000m2 logistiikkakeskuksen lentokentän läheisyyteen.

 

Lähde: Catella Markkinakatsaus Kevät 2018

Jaa kirjoitus
linkedin logo
twitter logo
facebook logo
print logo
email logo