06.11.2019

Toimitilamarkkinoiden toinen todellisuus

Toimitilojen markkinointi ja vuokraus eroaa todella paljon asuntopuolen välitystoiminnasta. Vaikka media antaakin ymmärtää nyt olevan ottajan markkinat ja että tilaa on pilvin pimein tarjolla, on todellisuus tilanhakijalle kuitenkin usein huomattavan erilainen.

 

Mikäli olet hakenut toimitiloja, olet saattanut päätyä toimitilaportaaleihin, kuten Oikotie Toimitilat, Kauppalehti Toimitilat tai Toimitilat.fi, joista olet saattanut löytää haluamastasi osoitteesta seitsemän samankokoista kiinnostavaa tilaa. Lähetät kaikista yhteydenottopyynnön ja jäät odottamaan vastauksia luottavaisin mielin siitä, että joku niistä seitsemästä tilasta olisi sinulle varmasti hyvä ratkaisu.

 

 

Se toinen todellisuus

Todellisuudessa kuitenkin ne seitsemän ilmoitusta ovat todennäköisesti koskeneet yhtä ja samaa tilaa, joka on ilmoitettu sen seitsemän kertaa. Yhteydenottopyyntösi ovat menneet siis seitsemälle eri välitystaholle, joista kukin lähtee kilpajuoksemaan ja soittelemaan sinulle vuokratakseen kyseisen tilan. Johan alkaa puhelin pärisemään ja sähköpostia tippumaan. Välittäjien keskinäisessä kilpailussa nopeat syövät hitaat, joten ensikontaktin saaminen asiakkaaseen on tärkeää. Kun selviää, että olet jättänyt yhteydenoton myös kuuteen muuhun paikkaan, latistaa se näiden kaikkien välittäjien mielenkiintoa tehdä asiasi eteen mitään. Etenkään, jos aiot jatkaa keskusteluja kaikkien välittäjätahojen kanssa. Ja kokemukseen perustuen, on todennäköistä, että et tule päätymään tähän kysymääsi kohteeseen loppujen lopuksi kuitenkaan.

 

Toimitusjohtaja Mikko Kivimäki.

 

Jatkat etsintää ja törmäät todennäköisesti juuri siihen unelmailmoitukseen, josta jätät jälleen yhteydenottopyynnön. Selviää kuitenkin, että tila on jo vuokrattu. Ja taas seuraa pettymys. Valitettavasti toimitilapuolen välittäjille on haastavaa ylläpitää satoja tai tuhansia kohteitaan täysin ajan tasalla, mikä johtaa siihen, että netissä roikkuu ilmoituksia, joissa kohteet on jo vuokrattu ajat sitten.

 

Jatkat etsintää ja jätät yhteydenottopyyntöjä kiinnostavista ilmoituksista.

 

Toinen tosiasia on se, että vaikka tilaa tosiaan on paljon tarjolla, niin niitä juuri sinun tarpeeseesi soveltuvia vaihtoehtoja, oikean kokoisia, sopivalta sijainnilta ja vieläpä kivoja tiloja, joissa palvelut ja autopaikkojen määrä kohtaavat tarpeesi, ei löydykään enää kuin ehkä yhden käden sormilla laskettava määrä.  Pahimmillaan sopivia tiloja ei löydy yhtään, jolloin on usein lähdettävä karsimaan tiloihin tai sijaintiin kohdistuvia kriteerejä.

 

 

Miten toimia ensi kerralla?

Se mitä olisit tarvinnut alusta lähtien, on asiantunteva taho, joka pystyy ymmärtämään tarpeesi ja tarjoamaan sinulle kaikki mahdolliset vaihtoehdot markkinasta jo valmiiksi pureskeltuina. Tällainen asiantuntija kertoo sinulle rehellisesti, mitkä ovat realiteetit tilahakuusi liittyen, eikä anna sinulle turhan ruusuisia näkymiä.

 

Ensi kerralla, kun tilatarve iskee, etsi kumppaniksesi toimitilavälitysyritys, jolla on kohteista kattavasti tietoa, kuvia ja pohjakuvat. Kaikista helpoimmalla pääset, kun otat yhteyttä vain yhteen toimitilavälitysyritykseen tai välittäjään. Yksi ammattitaitoinen toimitilakonsultti pystyy tarjoamaan sinulle kaikki vapaana olevat toimitilat yhdellä yhteydenotolla. Jos yhteistyö ei suju, voit toki myöhemmin vaihtaa välittäjää. Asioiden hoitaminen on kuitenkin yleensä helpointa yhden toimitilavälittäjän kanssa kerrallaan.

 

Kirjoittaja: Mikko Kivimäki, toimitusjohtaja, toimitilakonsultti, LKV

 

Jaa kirjoitus
linkedin logo
twitter logo
facebook logo
print logo
email logo