23.05.2022

Enemmän kuin toimisto

Työelämä on kokenut suuria mullistuksia viime vuosien aikana koronapandemian johdosta. Yksi suurimmista muutoksista on työntekijöiden siirtyminen etätöihin ja näyttää siltä, että täyttä paluuta entiseen ei enää ole. Toimistoelämä ei ole tuntunut houkuttelevalta, kun töitä on pystynyt tekemään yhtä hyvin myös kotoa käsin. Yritykset joutuvatkin tekemään paljon enemmän töitä kannustaakseen henkilöstöään käymään edelleen toimistolla, nyt kun jonkinlainen siirtymä takaisin osittaiseen lähityöhön on alkanut.

 

Etätyö on tuonut mukanaan paljon hyvää, mutta kuten monessa muussakin asiassa, myös siinä on huonot puolensa. Etätyö on lisännyt työntekijöiden stressiä ja heikentänyt työyhteisöjen tiimihenkeä ja yhteisöllisyyden tunnetta. Vaikka yhteydenpito työkavereiden kanssa on helppoa Teamsin ja muiden sovellusten avulla, jää spontaani kanssakäyminen helposti uupumaan. Esimerkiksi yhteiset kahvitauot ja ideoiden pomputteleminen työkavereiden kanssa ei ole yhtä luontevaa tietokoneen välityksellä, kuin se olisi kasvotusten.

 

 

Millä työntekijät saadaan houkuteltua takaisin toimistolle?

 

 

Toimitilojen kehityksessä on jo jonkin aikaa ollut nähtävissä muutosta suuntaan, jossa toimisto tarjoaa työntekijöille muutakin kuin vain työpisteen, jolla tehdä töitä kahdeksasta neljään. Monista toimitilakiinteistöistä löytyy nykyään paljon erilaisia yhteiskäyttötiloja, jotka edistävät kiinteistön käyttäjien hyvinvointia ja lisäävät viihtyvyyttä. Tällaisia tiloja ovat mm. yhteiset saunatilat, kuntosalit, ravintolat ja jopa spa-osastot sekä erilaiset pelitilat. Lisäksi useista toimitilakiinteistöistä löytyy paljon erilaisia palveluita helpottamaan työntekijöiden arkea, kuten posti- ja pakettipalveluita, tekstiilien ja autojen pesulapalveluita sekä rengas- ja korjauspalveluita.

 

Työnantajan kannalta tärkeintä on miettiä mikä palvelee yrityksen omaa henkilöstöä parhaiten. Millaisiin tarpeisiin ja toiveisiin toimitilat voivat vastata ja miten työntekijät saadaan oikeasti viihtymään toimistolla. Joskus se voi olla mahdollisuus yhdistää kuntoilu työpäivään tai ottaa hetki omaa aikaa kiireisessä arjessa käymällä spa:ssa tai saunassa työpäivän jälkeen. Pelkkä toimistolla työskentely ei ole monelle yritykselle enää tätä päivää, mutta jonkinlaisen tasapainon löytäminen etä- ja lähityön välillä on helpompaa silloin kuin työntekijöistä tuntuu, että toimistollekin on mukava mennä. 

 

Sen lisäksi, että toimitilakiinteistöistä löytyy työntekijöille paljon erilaisia hyvinvointia tukevia palveluja, tulee myös itse toimitilojen olla viihtyisät. Harva toimisto vastaa sellaisenaan suoraan yrityksen tarpeita ja toiveita. Pienilläkin muutoksilla toimistosta voidaan tehdä viihtyisä ja yrityksen tarpeiden mukainen. Monet kiinteistönomistajat ovatkin halukkaita muokkaamaan ja kehittämään toimitilojaan vuokralaisen toiveita kuunnellen. Työelämä muuttuu jatkuvasti ja se on hyvä pitää mielessä myös uusia tiloja suunnitellessa. Toimisto kannattaa toteuttaa siten, että siinä otetaan huomioon etä-, lähi- ja liikkuvan työn mahdolliset muutokset. Tällä taataan myös se, että tilat palvelevat yritystä pidemmän aikaa, vaikka muutoksia työtapoihin tulisikin.

 

 

Bureaun uusi toimisto 

 

 

Myös meillä Bureaulla etätyön määrä lisääntyi koronapandemian aikana merkittävästi ja samalla yhteisöllisyyden tunne pääsi hieman kärsimään. Kun tilanne koronan kanssa alkoi helpottaa ja toimistolle paluu oli jälleen mahdollista, kaipasimme toimitiloihimme uudistusta. Halusimme viihtyisät toimitilat, jonne työntekijät todella haluavat tulla.

 

 

Uudet toimitilat löytyivätkin yllättävän läheltä, samasta Stella Business Parkista, jossa olemme olleet jo muutamia vuosia vuokralaisina. Uudet toimitilat ovat kooltaan hieman edellisiä pienemmät, mutta hybridityön aikakaudella koimme, että ne riittävät meille silti hyvin. Halusimme pitää tilan ilmavana, joten työhuoneet toteutettiin lasiseinillä. Lasiseiniin tuli huurreteippaukset, joista valo pääsee kuultamaan läpi. Toimistolle kaivattiin myös hiljaista tilaa, johon voisi vetäytyä tarpeen tullen pitämään palaveria tai puhumaan puhelimessa. Tämä ratkaistiin tuomalla toimistoon äänieristetty työtila Framery. 

 

Uusien toimitilojen houkuttelevuutta lisäävät omat saunatilat ja kattoterassi. Neuvotteluhuoneen yhteydessä olevasta saunasta aukeaa hienot näkymät Helsinkiin asti ja tilaa riittää isommallekin porukalle. Kattoterassilta puolestaan löytyy ulkotakka ja sekä lämpölamput, joiden alla on mukava istua ja tehdä töitä myös kylmemmällä säällä.

 

 

Lisäsimme toimiston viihtyisyyttä myös pienillä arkisilla asioilla. Hankimme toimistolle pehmeitä tossuja, joita voi käyttää niin toimistossa kuin terassillakin sekä vilttejä toimiston vilukissoille. Pidämme jääkaapissa erilaisia virvokkeita ja järjestämme joka viikko yhteisen aamiaisen viikkopalaverin yhteydessä. 

 

 

Muutimme uusiin toimitiloihimme maaliskuussa 2022 ja jo muutaman kuukauden kokemuksella voi sanoa, että toimitilojen vaihtaminen oli meille enemmän kuin kannattavaa. Lähityöskentelyn ja kohtaamisten määrä on kasvanut ja toimistolla on viihdytty enemmän kuin aikoihin. Erityisesti kattoterassi on näin kesän kynnyksellä ollut kovassa käytössä.

 

Jaa kirjoitus
linkedin logo
twitter logo
facebook logo
print logo
email logo